درمان کهیر و خارش مزمن
1)پرهیزات غذایی :
*پرهیز شدید از غذاها و ادویه جات تند بخصوص فلفل،زنجبیل، خردل، غذاهای حاضری( فست فود ها)
*پرهیز از مواد غذایی که بظاهر بدون ادویه میباشند ولی در عمل ادویه جات و مواد گرم و تند در آنها بکار رفته است : سس های قرمز ساده و بعضی از سس های سفید، بسیاری از غذاهای طبخ شده در رستورانها، غذاهای بسته بندی شده در سوپر مارکت ها مثل همبرگر،کباب،سوسیس کالباس ...

2) توجه به رفع یبوست و نرم و راحت کار کردن شکم

3) فصد یا حجامت با نظر پزشک

4) داروهای مالیدنی :
*کمی خیار به خصوص مغز آن را رنده کنید و با دو سه برابر ماست مخلوط کرده و مدتی بر روی محل خارش قرار دهید.
* یک قاشق غذاخوری پودر سدر را با سه برابر ماست مخلوط کرده و مدتی بر روی محل خارش قرار دهید.
*مقداری سرکه انگور طبیعی را با مقدار مساوی گلاب خوب(گلاب کاشان) مخلوط کرده و در حمام بر روی نواحی خارش دار آرام بمالید تا چند دقیقه بماند.

5) تسکین  دهنده های حرارت:

*لیمو ترش تازه: بصورت  شربت لیمو  (با شکر یا عسل تهیه شود)

*انار  :  مصرف خود انار یا آب انار(ترجیحا آب‏ انارترش و شیرین، یا همان انار ملس،‏كه‏ باپوست فشرده‏ شود و میل گردد). مصرف رب انار (خالی یا استفاده  با غذا)که رب انار از آب انار قوی تر است

*بارهنگ : یک قاشق مرباخوری پر از بارهنگ را با یک لیوان پر آب جوش جوش، در ظرفی ریخته در آن را بگذارید و سپس روی کتری یا سماور حدود یک ساعت دم بکشد تا لعاب بیندازد، و پس از خنک شدن میل کنید در صورت تمایل( اگر دیابت ندارید )می توانید کمی نبات یا عسل یا شکر و نیز چند قطره لیمو ترش تازه به آن اضافه کنید. بسته به شدت خارش روزی 2-3 لیوان میل کنید.

*برگه زردآلو : چند عدد شب خیسانده و صبح، بطور کامل با آب آن میل شود.

*تمبر هندی : منظور نوعی از تمبر هندی می باشد که به صورت لوله ای بوده و پس از شکستن پوسته نازک اطراف آن، تمرهندی خارج شده و استفاده می گردد.
 
*عرق کاسنی : مصرف  روزی 1-2 لیوان از آن به تنهایی یا همراه عرق بید یا بید مشک یا شاهتره(نصف لیوان کاسنی و نصفی عرق بید یا بید مشک یا شاهتره). اگر در زمان مصرف 1-2 قاشق از شهد سکنجبین شکری نیز اضافه شود اثر بیشتری دارد.

*عناب:  تعداد 7-8 عدد عناب را کمی کوبیده و در یک لیوان آب خیس کنید و روز بعد میل کنید و هسته های آن را دور بیندازید. اگر عناب ها را در یک لیوان عرق کاسنی خیس کنید و هنگام مصرف کردن دو قاشق غذاخوری از شهد سکنجبین شکری نیز به آن اضافه کنید اثر بیشتری خواهد داشت.

*ماءالشعیر طبی (آبجوی طبی) : یک لیوان جوی پوست کنده (جو پرک شده نباشد) به همراه ۱۴ لیوان آب در قابلمه بریزید و آن را بپزید . قبل از اینکه جو کاملا  پخته شود و لعاب بیندازد (یعنی زمانی که اگر جو را در دهان ببگذارید دندان گیر است و هنوز خوب پخته نشده و حدودا یک ساعت دیگر باید بپزد) ، شعله را خاموش کنید و پس از سرد شدن ،آب آن را از صافی رد کنید  و در یک پارچ ریخته و در یخچال نگهداری کنید  ( جوی آن را برای استفاده در سوپ جو کنار بگذارید). از این آب یه همان ماء الشعیر روزی 2-3 لیوان میل کنید و هنگام مصرف کردن میتوانید(برای اثر بیشتر) کمی سرکه(حدودا یک قاشق مرباخوری) در آن بریزید و در صورت تمایل(و عدم وجود بیماری دیابت) مقداری شیره انگور یا شکریا عسل برای شیرین شدن به آن اضافه کنید.

*خاکشیر: کمی خاکشیر را از شب قبل بشویید( ریگ شور کنید) و روز بعد (ترجیحا صبح زود با حدود 2 ساعت فاصله از صبحانه)یک قاشق غذاخوری از آن را با یک لیوان آب یا ترجیحا عرق کاسنی (عرق بید یا بید مشک نیز خوب است) حدود ۱۰ دقیقه بجوشانید و سپس در آن را بگذارید تا آرام آرام دم کشیده و سرد شود و سپس میل کنید. در صورت تمایل می توانید کمی به آن لیمو ترش تازه و شکر یا عسل اضافه کنید. در طول روز نیز میتوانید 1-2 لیوان دیگر مصرف کنید.

*سکنجبین(سركه انگبين) ساده شكري: مواد لازم= شكر(سرخ یا سفید) يا نبات: نیم کیلو- سرکه انگور خانگي1 بطری - آب به مقدار لازم . طرزتهیه = از مواد بالا 6 واحد آب را با 3 واحد شكريا نبات (خرد يا آسياب شده) و 1 واحد سركه ، بجوشانيد ودر هنگام جوشيدن كف ايجاد شده را مرتب از روي آن بگيريد تا زمانيكه مواد حل شده حالت شهد نسبتا غليظ بخود بگيرند (واحد را بسته به مقدارتهيه سكنجبين می توانید یک استکان کوچک یا یک پیاله یا یک لیوان بزرگ در نظر بگیرید).آنچه حاصل می شود شهد سکنجبین است. برای  مصرف عادی شربت سکنجبین، 2 قاشق غذا خوری ازشهد آن را در یک لیوان آب خنک ریخته و حل کنید و میل نمایید.
 
6) رژیم غذایی :

* ۴ آش ترش (دو هفته)
* استاندارد غذایی (دو هفته)
* ۴ خورش (دو هفته)
*عدسی : بصورت عدسی  كه با سركه پخته باشند.


توضیحات :

طرز تهیه آش ها:

 *آش الو : برنج يك قاشق غذاخوري/عدس يك قاشق غذاخوري/بال و گردن مرغ به قدر دلخواه/گشنيز تازه (شسته و خورد شده) 150 گرم . مواد بالا را در مقداري آب  به قدري بپزيد كه عدس و آلو كاملا له شده و آش لعابدار گردد.

*آش تمرهندي : برنج يك قاشق غذاخوري/عدس يك قاشق غذاخوري/بال و گردن مرغ به قدر دلخواه/گشنيز تازه (شسته و خورد شده)150گرم /120 گرم تمرهندي را در يك ليوان آبجوش حل و سپس صاف كرده 20 دقيقه قبل از پايان پخت به آش اضافه كنيد. مواد بالا را در مقداري آب به قدري بپزيد كه عدس و برنج كاملا له شده و آش لعابدار گردد. 

 *آش آبغوره : برنج يك قاشق غذاخوري تهيه/عدس يك قاشق غذاخوري/بال و گردن مرغ به قدر دلخواه/گشنيز تازه (شسته و خورد شده) 150 گرم. وقت خوردن آش ، آبغوره به قدريكه آش ترش شود به آن اضافه  كنيد. مواد بالا را در مقداري آب به قدري بپزيد كه عدس و برنج كاملا له شده و آش لعابدار گردد.  

*آش قره قروت: برنج يك قاشق غذاخوري/عدس يك قاشق غذاخوري/بال و گردن مرغ به قدر دلخواه/گشنيز تازه (شسته و خورد شده) 150 گرم.  50  گرم قره قوروت را در يك ليوان آبجوش حل سپس صاف كرده و در آخر پخت  به آش اضافه كنيد. مواد بالا را در مقداري آب   به قدري بپزيد كه عدس و برنج كاملا له شده و آش لعابدار گردد.


طرز تهیه رژیم استاندارد غذایی:

نکته بسیار مهم در این زمینه رعایت ساعات منظم غذایی و جویدن خوب غذا و پرهیز از برهم خوری و عدم نوشیدن آب همراه با غذا و رعایت فاصله زمانی خواب با وعده شام است.
همچنین میان وعده ها در این رژیم در بیشتر موارد بادام پوست گرفته و فالوده سیب است.
بهترین گوشت برای استفاده در این رژیم گوشت گردن گوسفند و یا سینه مرغ است البته بنا به شرایط مثلا برای تولید خون لطیف و گرم ممکن است از گوشت پرندگانی مثل کبک استفاده شود.
صبحانهمربای به/مربای بالنگ/ مربای هویج/مربای پوست پسته/مربای به
ناهار و شام : خورشت سیب – آلبالو/شیرین پلو/ته چین کدو/ته چین اسفناج//هویج پلو/قرمه سبزی بدون لوبیا/خورشت کرفس/شیردان/خورشت به/چلو ماهیچه/فسنجان/مرصع پلو/جوجه کباب/آبگوشت سنتی


طرز تهیه رژیم خورش:
  • خورش كرفس
  • خورش آلو اسفناج: چاشني آلو
  • خورش قومه سبزي بدون لوبيا قرمز: چاشني ليمو اماني
  • خورش باميه: چاشني تمر هندي
  • خورش كدو: چاشني تمر هندي
  • خورش غوره: چاشني غوره تازه
  • آش آلو یا آش انار
طرز تهیه:
همه خورشت­ها را با روغن کم تفت داده و تهیه کنید. حدود 180 گرم گوشت گوسفند (8 تکه گوشت خورشتی متوسط) یا یک عدد ران و یا یک عدد سینه­مرغ به خورشت­ها اضافه کنید.
20 دقیقه آخر پخت غذا 120 گرم میوه تمر­هندی را پوست کنده و هسته را جدا کرده و اضافه کنید.
زمان خوردن خورش:8 صبح/12 ظهر/4 عصر/8 شب
نکات مورد توجه هنگام خوردن خورش:
روزی یک خورش را انتخاب نمایید. خورش­ها باید بدون نان و بدون برنج خورده شود اما در صورت ضعف می­توانید یک کف دست نان سنگک برشته بخورید. به جای آب، عرق کاسنی میل کنید. میوه مورد مصرف، به و یا سیب یا گلابی باشد.



منبع : 1) مخزن الادویه عقیلی
         2) مطالبی بر گرفته از بیانات استاد خانم دکتر لیلا شیربیگی متخصص طب سنتی