لاغر شدن یا درمان چاقی از طریق طب سنتی
 

یادآور می شود که در کنار این دستورات ،برای کاهش وزن و درمان چاقی، درمان های دارویی در طب سنتی وجود دارند که باید توسط پزشک تجویزشود.

 
*خلاصه مطالب :

* دستورات گوارشی
1)هر لقمه پر(به اصطلاح عامیانه لقمه پر و پیمان) را حداقل ۴۰ بار(بلکه بیشتر) بجوید و بعد آن را قورت دهید
2)از یک ساعت قبل از صرف غذا و نیز در حین غذا خوردن و همچنین تا ۲ ساعت پس از اتمام غذا از نوشیدن هر گونه مایعات مثل آب چای شربت  خودداری کنید
3)مخلوط نخوردن غذاهای متعدد بر سر سفره مثل مصرف ترشی ماست سالاد همراه غذا یا دسر چای میوه و پس از غذا
 
*دستورات ورزشی
مقدار ورزش:
                    روزی ۴۰ دقیقه
                     یا
                    هفته ای سه جلسه هر جلسه یک ساعت و نیم
ورزش کنید ولی با دو شرط :

1) تعریق شدید
2) عدم مصرف مایعات در زمان ورزش و تا یک ساعت پس از اتمام ورزش
 

* پرهیزات
 پرهیز از مواد: 
1)خیلی چرب :سرخ کردنی ها و ته دیگ ها سس های سفید مواد خامه دار مثل بستنی خامه ای کیک خامه ای نان خامه ای شیرینی خامه ای

2)خیلی شیرین: ( منظور شیرینی های مصنوعی) مانند قند و شکر به افراط، آبمیوه ،نوشابه و مرباهای صنعتی، کاکائو و کاکائوی تلخ، آبنبات شکلات بستنی ....

3)خیلی نشاسته‌ای:مثل برنج سیب زمینی ماکارونی لازانیا پاستا

4) خیلی مرطوب:مثل لبنیات به خصوص ماست شیر دوغ، سالادها به خصوص کاهو و خیار گوجه، سوپ جو گوشت ماهی، خیار هندوانه( آب یخ نیز بشدت رطوبت دهنده و مضر میباشد و باید شدیدا پرهیز گردد)





**توضیحات :

** دستورات گوارشی
1) چه در صبحانه و چه در ناهار و شام  و یا هنگام خوردن میان وعده های غذایی ،  در صورتی که یک لقمه پر در دهان می گذارید حداقل ۴۰ بار بجوید و سپس قورت دهید. اگر مقدار جویدن بیشتر از 40 مرتبه باشد خیلی بهتر است. توجه کنید ، برای اینکه بتوانید زیاد بجوید باید حواس شما متوجه لقمه شما باشد و چنانچه هنگام صرف غذا بگویید و بخندید و به فیلم و سریال توجه کنید و یا به هر دلیلی حواستان به لقمه نباشد لقمه در دهان نمانده و بسرعت پایین میرود. 
 توجه کنید که در اینجا، مسئله آرام غذا خوردن یا یواش  جویدن نیست بلکه مسئله تعداد جویدن است. فلسفه این کار این است که ما اصولاً با اشتهای کاذب بر سر سفره غذا می نشینیم و بیش از نیاز خود می خوریم و چون تحرک زیاد نداریم مازاد غذای خورده شده به صورت چربی در بدن ذخیره می گردد. جویدن 40 بار یا بیشتر باعث میشود اشتهای کاذب از بین رفته و با اشتهای صادق یعنی مقدار اشتهای واقعی بدن ، غذا بخوریم و بنابراین این غذای مازاد به بدن وارد نمی شود.
 فلسفه دیگر جویدن زیاد این است که وقتی غذا زیاد جویده می شود  بزاق فراوانی ترشح می گردد و هضم زیادی در ناحیه دهان صورت می گیرد بنابراین وقتی غذا به معده میرسد هضم معدی آن بسیار آسان تر و راحت تر صورت می گیرد و منجر به نفخ و گاز در معده و روده نشده و احساس سنگینی سر دل ، به انسان دست نمی دهد. بنابراین هر کس که برایش مهم است شکم او بزرگ نشود، چه به واسطه چربی و چاقی و چه به واسطه نفخ و گاز ،  باید که مقدار جویدن خود را لااقل به ۴۰ مرتبه برساند.
 
2) از نظر طب سنتی ، هضم خوب غذا در معده نیازمند حرارت می باشد و وقتی همراه غذا یا قبل و بعد غذا مایعات (حتی اگرگرم باشند) مصرف می کنیم ،منجر به شکسته شدن گرما در معده میشوند(ضرر مایعات سرد یا تگرگی خیلی بیشتر است) و همچنین منجر به رقیق شدن آنزیم های معدی می گردند که این مسئله هضم غذا را در معده دچار اختلال کرده و غذا نیم هضم از معده خارج می شود. این مسئله در افرادی که کبد چرب دارند بسیار حائز اهمیت است و امروزه معتقدند یکی از دلایل مهم ایجاد کبد چرب، مصرف مایعات زیاد همراه با غذا می باشد.

 استثنائات :
 1) اگر برای صرف صبحانه میخواهید چایی بخورید یک استکان کوچک چایی ریخته و با هر لقمه خود مقدار بسیار اندکی چای  بنوشید.

2) در کسانی که معده بسیار گرم دارند یعنی در هنگام خوردن غذا عطش بسیار شدید پیدا می کنند مجاز هستند که در هنگام صرف غذا به اقل مقدار(حداقل ممکن)، مایعات بنوشند. توجه کنید که کسانی که میگویند اگر با غذا آب یا مایعات نخوریم غذا از گلویمان پایین نمی رود، علتش این است که دستور اول(یعنی جویدن زیاد) را رعایت نکرده‌اند زیرا اگر کسی واقعا ۴۰ مرتبه لقمه خود را بجود آنقدر بزاق در دهانش ترشح می شود که نگه داشتن لقمه در دهان سخت شده و به راحتی فرو خواهد رفت و هیچ نیازی به مصرف مایعات با غذا ندارد، لذا در چنین شرایطی حتی اگر بیمار بخواهد با غذای خود قرص بخورد می تواند زمانی که لقمه خود را ۴۰ بار جویده و بزاق فراوان ترشح شده است، قرص را در دهان انداخته و همراه با لقمه به راحتی قورت بدهد و نیازی به مصرف مایعات ندارد.
 

 
3) باید بدانید که هضم غذاهایی که می خوریم با هم بسیار متفاوت هستند و خوردن همزمان دو غذایی که هضم مختلف دارند باعث فساد غذا در معده می گردد، بنابراین بهتر است هنگامی که برای صرف غذا مثلاً برنج با مرغ می خورید قبل از آن سوپ میل نکنید یا پیش از غذا سالاد سفارش ندهید یا همراه غذا ماست، ترشی و غیره مصرف نکنید و پس از صرف غذا نیز از خوردن انواع دسر یا میوه جات و چای و شربت و ... خودداری کنید .
 
استثنائات:
1) همراه غذای خود می توانید با هر لقمه ، چند برگ سبزی خوردن لطیف میل کنید (نه اینکه با هر لقمه یک مشت بزرگ سبزی خوردن بخورید).

2)  مصرف زیتون دقیقا همراه با هر لقمه غذا توصیه شده است نه قبل از غذا و نه بعد از غذا.    
     

3) مصرف ترشی جات همراه با آبگوشت و کله پاچه توصیه شده است زیرا چربی و غلظت غذا را سرکه  موجود در ترشی می تواند تحلیل ببرد.

4)  همراه با کباب، ریحان و سماق توصیه شده است که می توانند به هضم گوشت کمک کنند.

5) پس از غذا مصرف ، یک شیرینی ملایم ( و نه شیرینی های چرب مثل باقلوا) مانند کمی عسل، کمی شیره انگور یا کمی مربا توصیه می شود زیرا این شیرینی به سرعت هضم غذا کمک می کند.
 
توجه :
آنچه را که توصیه شد همراه غذا مصرف نشود می توانید به صورت میان وعده مصرف کنید. میان وعده غذایی است که یا دو ساعت مانده به غذای اصلی و یا دو ساعت بعد از صرف غذای اصلی، مصرف می شود. بنابراین اگر به فرض صبحانه را ساعت ۸ صبح میل کردید برای ساعت ۱۰ می توانید از میوه‌جات استفاده کنید یا اگر مثلا ساعت دو بعد از ظهر ناهار میل کردید می توانید ساعت ۴ بعدازظهر به بعد ماست یا سالاد یا ...  مصرف کنید.
 
 خلاصه کلام اینکه به هنگام صرف غذا یک چیز بخورید تا بدن فقط برای هضم آن ماده آنزیم ترشح کند زیرا که مصرف غذاهای متعدد باعث فشار زیادی بر کبد و معده برای ترشح آنزیم ها و پروتئین های مختلف می گردد.
 
 

 **دستورات ورزشی
 1) زمان ورزش کردن، در زمان اعتدال هوا می باشد، یعنی زمانی که نه هوا به شدت سرد است و نه بشدت گرم. بنابراین در فصول گرم ،زمان اعتدال هوا اول صبح و نزدیک غروب و در فصول سرد قبل از ظهر و بعد از ظهر می باشد. نوع حرکات ورزشی خیلی مهم نیست بلکه مهم این است که تعریق شدید داشته باشید و اگر شما از کسانی هستید که در حالت عادی زیاد عرق می‌کنید در ورزش باید چند برابر آن تعریق داشته باشید زیرا چربی مازاد بدن باید بسوزد و به صورت عرق به خارج از بدن منتشر گردد.
 
2) سعی کنید در زمانی که ورزش می کنید و نیز تا یک ساعت پس از اتمام ورزش  ،  از نوشیدن هر گونه مایعات مثل آب نوشابه چای شربت و غیره خودداری کنید. در سطح دهان و حلق، گیرنده هایی وجود دارند که ممکن است به خاطر تنفس دهانی و خشک شدن مخاط دهان و گلو در زمان ورزش ،این گیرنده ها تحریک شده و پیغام شدید به مغز فرستاده و ایجاد عطش کاذب شدید بکنند که این مسئله باعث میشود در حین ورزش حجم زیادی از مایعات را بنوشید که  این کار به هیچ وجه ،عمل صحیحی نیست بلکه باید صبر کنید تا یک ساعت از اتمام ورزش بگذرد و حرارت بدن کاهش یابد و پس از آن هر مقدار که احساس تشنگی کردید، آن تشنگی، عطش صادق خواهد بود و میتوانید به مقداری که نیاز دارید مایعات بنوشید. به طورکلی نوشیدن زیاد مایعات به خصوص مایعات سرد در حین ورزش مضراتی دارد که بیان آن از حوصله بحث ما خارج می باشد.
 اگر در حین ورزش احساس تشنگی بسیار شدید بود چند قطره آب سرد در دهان بریزید و آن را در دهان بمکید. این کار باعث می‌شود تا گیرنده‌های موجود در مخاط دهان و حلق غیر فعال شده و عطش کاذب از بین برود یا کاهش یابد. 
البته در ورزش هایی که بسیار سنگین و طولانی باشند مانند کوهپیمایی در زیر آفتاب همراه با تعریق شدید به مدت ۳ الی ۴ ساعت ، توصیه می شود که در حین ورزش نیز با مقدار کم و با فواصل،مایعات نوشیده شوند تا به دلیل  تعریق زیاد و از دست دادن مایعات بدن، فشار شخص پایین نیاید. 
 

** پرهیزات
پرهیزات را جدی بگیرید .مواد خیلی چرب و به خصوص سرخ کردنی ها و همچنین شیرینی های مصنوعی نه تنها برای چاقی مفید نیستند بلکه برای کبد نیز بسیار مضر می باشند. برای لاغری سعی کنید که مقدار مصرف برنج خود را کم کرده و به جای آن نان به خصوص نان سنگک برشته شده استفاده کنید .ماکارونی لازانیا و پاستا غذایی هستند که در سال های اخیر به سبد غذایی ما اضافه شده و بسیار مضر می باشند زیرا مواد تولید شده از آنها در بدن هضم بسیار سختی دارد و تا حد امکان از آنها اجتناب کنید.
در مورد پرهیز از مواد خیلی مرطوب توجه داشته باشید که این پرهیز نسبی میباشد یعنی نمی‌توان این مواد را به طور کلی از زندگی حذف کرد زیرا این مواد دارای خواص مخصوص به خود هستند .اما برای درمان چاقی سعی کنید مصرف آن‌ها را به حداقل برسانید چرا که از منظر طب سنتی، چربی بدن، در واقع رطوبت متراکم است و مواد مرطوب به خصوص سالادها میتوانند رطوبت زیادی به بدن تحمیل کنند. به همین دلیل است که بعضی از افراد چاق علیرغم اینکه وعده های غذا را حذف کرده و به جای آن سالاد فراوان می خورند باز احساس می کنند خیلی لاغر نمی شوند زیرا از طریق مصرف سالادها یا از طریق مصرف ماست و دوغ زیاد، رطوبت زیادی به بدن ایشان تحمیل می گردد.