عوارض بوتاکس چیست ؟
در کل تزریق بوتاکس عوارض بسیار کمی دارد و بیشتر این عوارض ممکن است به دلیل ناآشنایی شخص تزریق کننده بوتاکس و تزریق این ماده توسط افراد غیر پزشک ایجاد شود. لذا اولین و مهمترین توصیه ما به شما انجام تزریق بوتاکس در کلینیک های معتبر پوست و مو و مطب می باشد.
الف) عوارض عمومی بوتاکس:
قرمزی و اِدِم:
قرمزی و ادم (تورم) واکنش طبیعی بدن به هر روش درمانی است. این عوارض معمولاً خفیف تا متوسط هستند، در عرض چند ساعت برطرف می‌شوند و نیازی هم به درمان ندارند. شدت قرمزی و ادم تا حدودی به میزان بوتاکس تزریق شده و واکنش پوست بیمار  بستگی دارد.
درد:
میزان درد در طی تزریق بوتاکس به آستانه‌ی تحمل درد شما بستگی دارد. معمولاً بیشتر مراجعین به خوبی درد ناشی از تزریق را تحمل می‌کنند. برای کاهش درد می‌توانید ، حدود ۲ ساعت قبل از مراجعه به کلینیک، استامینوفن ساده مصرف کنید. در برخی موارد قبل از درمان، از کرم‌های بی‌حسی موضعی یا کمپرس سرد استفاده می‌شود تا درد محل تزریق کاهش یابد اگرچه این کار خیلی ضرورتی ندارد. درد ممکن است تا ۳۰ دقیقه بعد از اتمام تزریق هم کمی باعث رنجش شما شود.
سردرد و تهوع:
شایع‌ترین عوارض بوتاکس سردرد و تهوع هستند. این دو عارضه در ۲ تا ۱۵ درصد از مراجعین مشاهده می‌شوند. البته سردرد و تهوع معمولاً خفیف بوده و بیشتر برای کسانی رخ می‌دهد که اولین تزریقات بوتاکس خود را انجام می‌دهند. ماندگاری این عوارض بین چند ساعت تا حداکثر سه چهار روز متغیر است. اما بطور خلاصه عواملی مانند آسیب‌های ایجاد شده در محل تزریق، استرس و سابقه‌ی سردردهای میگرنی در ایجاد آن‌ها موثرند. برای درمان سردرد، مصرف داروهای مسکن مثل استامینوفن ساده یا کدئین دار( ترجیحاً از نوع ایبوپروفن، ژلوفن، نوافن، دیکلوفناک، ایندو‌متاسین نباشند زیرا ممکن است احتمال خونریزی را زیاد کنند) یا قرص‌های ضد میگرن معمولی کفایت می‌کند.
کبودی:
کبودی به دلیل سوراخ شدن عروق خونی موجود در محل تزریق رخ می‌دهد که گاهی از اوقات اجتناب ناپذیر است. توجه داشته باشید که افراد غیر پزشک با آناتومی صورت و گردن آشنایی کافی ندارند. به همین علت ممکن است در طی فرآیند تزریق به عروق خونی آسیب بزنند.
برای پیشگیری از این عارضه، باید از مصرف آسپیرین و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (مثل ایبوپروفن ژلوفن نوافن دیکلوفناک ایندو‌متاسین ) ترجیحا تا چند روز پیش از تزریق خودداری کنید. استفاده از کرم‌های ویتامین K یا کرم‌هایی که حاوی عصاره‌ی گیاه ارنیکا هستند، در رفع کبودی موثرند.
عفونت:
تا کنون گزارشی مبنی بر عفونت ناشی از تزریق بوتاکس منتشر نشده؛ البته در مورد تزریق‌هایی که در محیط‌های درمانی و توسط پزشک صورت گرفته‌اند. تمامی محلول‌های بوتاکس حاوی مایع نرمال سالین هستند و در دمای ۴ درجه‌ی سانتی‌گراد نگهداری می‌شوند. حتی ۳۰ روز بعد از باز کردن محلول بوتاکس، هیچ نشانه‌ای از رشد باکتری‌ها یافت نمی‌شود. با این حال در محیط‌ های درمانی، پیش از تزریق پوست شما را به خوبی استریل می‌کنند تا خطر عفونت به صفر برسد.
واکنش‌های کولینرژیک:
واکنش‌های کولینرژیک از جمله عوارض بوتاکس هستند که معمولاً به شکل خشک شدن دهان یا چشم‌ها مشاهده می‌شوند. این عوارض بیشتر در صورت استفاده از فرآورده‌هایی مشاهده می‌شود که از سم بوتولونیوم نوع B ساخته‌ شده‌اند. در کلینیک ها اغلب از فرآورده‌های حاوی سم بوتولیونیوم نوع A استفاده می‌کنیم.
ب) عوارض بوتاکس در محل تزریق:
عوارض محل تزریق در موارد درمان یک سوم بالایی صورت (خط اخم، خطوط افقی پیشانی، ابروها و خطوط پنجه کلاغی) بسیار کم است. چون تکنیک‌ها و دستورالعمل‌های تزریق بوتاکس در این نواحی تا حد زیادی بهینه سازی شده‌اند.
۱) افتادگی پلک
افتادگی پلک معمولاً ۲ تا ۱۵ روز بعد از تزریق بوتاکس مشاهده شده و ۲ تا ۸ هفته طول می‌کشد تا بهبود یابد. با این حال با از بین رفتن تدریجی اثرات بوتاکس، به کلی درمان شده و جای نگرانی ندارد.
برخی از عوامل افزایش دهنده‌ی آن عبارت‌اند از:
کسانی که سابقه‌ی آسیب یا جراحی در آن ناحیه داشته‌اند؛
افراد مسن؛
کسانی که به طور ژنتیکی عضله‌ی بالابرنده‌ی پلک ضعیفی دارند.
در گذشته افتادگی پلک در ۱۰ درصد از مراجعین دیده می‌شد. اما اکنون با بهبود تکنیک‌های تزریق و موارد مصرفی، شیوع این عارضه تقریباً به صفر رسیده است.
۲) تورم بافت لنفاوی ابرو و پلک مجاور:
احتمال این عارضه کم است و بیشتر در کسانی مشاهده می‌شود که سابقه‌ی تورم و ادم در ناحیه‌ی ابرو و پلک دارند، به ویژه آن‌هایی که دچار پف صبگاهی چشم می‌شوند. همچنین التهاب ملتحمه و افتادگی بافت بین دو ابرو، می‌توانند باعث افزایش احتمال این عارضه شوند.
۳) افتادگی ابرو
در این حالت روی پیشانی و پلک‌های فوقانی احساس سنگینی می‌کنید که با آرایش کردن بدتر می‌شود. البته این عارضه بر روی بینایی شما اثری نمی‌گذارد و معمولاً بعد از ۱ تا ۴ هفته برطرف می‌شود. احتمال این عارضه  در صورتی که تزریق توسط پزشک صورت بگیرد، تقریباً صفر است.
۴) چهره بی‌احساس
چهره بی‌احساس یا یخ زده (Frozen look) یکی از عوارض بوتاکس است که به دلیل تزریق دوزهای بیش از حد اتفاق می‌افتد. به همین دلیل برای پیشگیری از این عارضه، در ابتدا دوز پایینی از بوتاکس را به پیشانی تزریق کرده و در جلسه بعدی در صورت نیاز ، مقداری دیگر، برای رفع خطوط باقی‌ مانده تزریق می‌شود.


ج) واکنش‌های سیستمیک: یا واکنش عمومی بدن نسبت به ماده‌ی بوتاکس، بسیار نادرند. تاکنون گزارشی مبنی بر واکنش‌های حساسیتی به داروهای مجاز بوتاکس منتشر نشده است. گزارشاتی مبنی بر ظاهر شدن علایم مشابه بیماری پسوریازیس و دانه‌های قرمز بر روی پوست منتشر شده که تا کنون در میان میلیون‌ها بار تزریق، تنها برای دو نفر در هر میلیون نفر در سرتاسر دنیا رخ داده است.
تزریق بوتاکس یکی از ایمن‌ترین روش‌های جوانسازی پوست است. البته اگر با استفاده از مواد مجاز و به دست پزشک در مراکز درمانی صورت بگیرد.
منبع(با تصرف و تلخیص):

https://whcl.ir/%D8%B9%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%B6-%D8%A8%D9%88%D8%AA%D8%A7%DA%A9%D8%B3/